Til middag på slottet


Skrøbelev Gods har en utrolig charme og atmosfære. Og der følger ingen uhyggelige sagn med Skrøbelev Gods ved det sydfynske øhav, selvom godset stammer helt tilbage fra år 1669 i den nuværende form – og det kan dokumenteres tilbage til det 12. århundrede ifølge arkæologer.


slotsherre og slotsfrue for en weekend

En ganske lille smule sne lagde et eventyragtigt skær på landskabet og skabte en hel særlig stemning, da vi gik over voldgraven, ind gennem den store smedejerneport og ind i slotsgården på Skrøbelev Gods.  Det i sig selv var en aha-oplevelse, idet levende lys og fakler var blevet tændt hvilket gav et gulligt og behageligt skær over hele gårdspladsen og bygningerne. Det osede bare af romantik og atmosfære, selvom det var en mørk og kold vinteraften – vi så virkelig frem til en hyggelig og stemningsfuld weekend .

Det fortælles, at der lejlighedsvis hørtes en hestevogn køre gennem porten. Det er præsten fra den nærliggende præstegård, der skule hente sin kone. Hun elskede at besøge herremanden for at spise gourmetmad og lækkerier, hvilket der fandtes i rigelige mængder af på godset.

Og netop lækker mad var grunden til, at vi på denne aften besøgte Skrøbelev GodsLangeland. Men vi hørte nu ikke hestevognen og mødte heller ikke præstens kone. Til gengæld blev vi budt velkommen med et smil af en venlig tjener og blev vist ind i en meget smuk spisestue med dæmpet belysning og et enestående stukloft. Vi kunne frit kunne vælge, hvor vi ville sidde, da vi var de første gæster der kom ind i restauranten den fredag aften, de øvrige gæster havde sikkert svært ved at frarive sig fra de luksuriøse suiter med en-suite badeværelser – alt af højeste standart. Vi valgte at sidde helt tæt ved den tændte pejs og følte os som slotsherre og slotsfrue.

Restauranten på Skrøbelev Gods serverer til et weekendophold en tre, fire eller fem retters gourmetmenu, som gæsterne har vælgt ud fra alt efter appetit. På denne dag bestod menuen af fire retter – limebagt søtunge, pesto unghane, oksefilet samt ost og dessert. Tre retter for 395 kroner, fire retter for 495 kroner og fem retter for 595 kroner.

Vin og vinkælder

Vi havde begge valgt begge tre retter – og fulgtes ad med søtunge og unghane. Derefter valgte min medspiser slottets udvalg af oste og jeg valgte desserten, som denne dag var Gateau orange.

Restaurantens vinkort har et pænt udvalg af vine til rimelige priser. Her er blandt andet et stort udvalg af franske vine, idet ejerne af Skrøbelev Gods har et slot i Frankrig. Derudover importerer de også vin fra Italien. Vi havde selv valgt vores vin på rundvisningen af stedet og brugte over 1½ time i ders helt fantastiske rustikke vinkælder med tilstødende vinsmagningsrum og pejsestue. I den specielle og utraditionelle vinkælder deltog vi også i en yderst informativ og interessant vinsmagning, hvor vi efterfølgende valgte den vi som vi gerne ville have til gourmet maden.

Restaurant med gourmet mad

Restauranten tilbyder en vinmenu til dagens menu, og vi valgte at lade tjeneren vælge fra godsets udvalg – vinmenuen koster 150 kroner for vin til forret, hovedret og ost.

Hurtigt kom der vand, brød og smør på bordet, som vi kunne nippe til, mens vi ventede – og nysgerrigt kiggede rundt i den smukke stue. Der gik ikke lang tid, før tjeneren kom med den første vin – og det var netop en fransk hvidvin fra godsets egen franske vinslot. Derefter fik vi en Sauvignon Blanc Buchet 2005 serveret, og den var kølig, frisk og sprød. Den passede godt til den limebagte søtunge, som derefter kom på bordet. Søtungen blev serveret med sauteret kål og bredbladet persille vendt i olie.
En fin sammensætning, omend fisken var lidt tør og efterlod en fornemmelse af, at det sidste sted, den havde opholdt sig, ikke var i havet men i fryseren. Mens vi nød det sidste af hvidvinen, ankom så den næste vin – en fransk rødvin. Det var en meget ung rødvin med megen syre og en ganske flot farve. Den passede med sin friskhed fint til hovedretten – pesto unghane – men vil ikke tage skade af at ligge endnu nogle år.

Unghanen, som var tilberedt med pesto, blev serveret med broccoliflan, svampe sauté og friske forårsløg samt nye kartofler og estragonsauce. Det smagte dejligt – særligt svampene, som fik selskab af ristede jordskokker, var lækre til unghanekødet, som var fint og saftigt.

Nye kartofler i februar studsede vi lidt over, og de gjorde da heller ikke megen væsen af sig i forhold til det, vi kender som nye kartofler. Men de var små, blev serveret med skræl og var kogt, som de skulle.

Fin og personlig betjening

Efter søtunge og unghane var vi ved at være mætte, men der var plads til både min medspisers ost og min dessert. Vores søde tjener spurgte betænksomt, om vi ønskede osten og desserten serveret samtidig, og det sagde vi ja tak til. Herregårdens udvalg af fine europæiske oste bestod af fire oste: Tommes de Savoie, den spanske Mancehgo, Port Salut og en blåskimmel St. Albray Bleu. Med osten fulgte kiks samt lidt syltede valnødder og abrikoser.

Til osten fik min medspiser et glas Amarone 2004. Amarone er en italiensk vin med en meget kraftig smag, og denne var ingen undtagelse! Den var rigtig god til ostene med sine toner af modnet frugt som blomme og kirsebær.

Desserten var en lækker appelsinkage – Gateau Orange – som blev ledsaget af friske frugter: kiwi, ananas og japanske kirsebær samt en lækker, cremet appelsinsorbet, og det hele lå på en bund af jordbærcoulis. Regningen lød kun på 1.140 kroner efter et gods tilbud på vinen, man siger vel ikke nej tak til lidt rabat  – for to treretters menuer samt to vinmenuer efter husets valg.

Og så var vores sult til fulde stillet. Men det var vores nysgerrighed efter at se mere af det smukke gods ikke helt – selvom vi var blevet vist rundt engang, men stedet udstålede en charme og atmosfære uden lige! Heldigvis havde vores søde tjener lovet os en rundvisning efter middagen, og det havde hun ikke glemt.  Skrøbelev Gods har en meget lang historie. Det drives som hotel og konferencecenter og har 7 elegante suiter/værelser samt nogle ferielejligheder.

Et smagsfuldt sted at holde party

Vi fik et godt kig ind i smukke stuer, elegante riddersal med 2 åbne pejse – vi elsker pejsehygge, slotsbutikken og smagfuldt indrettede værelser – og det hele blev krydret med nogle af de mange oplevelser, som følger med et sådan sted, hvor historien uundgåeligt efterlader sig spor af den ene eller den anden art.

Det blev en alle tiders aften og weekendophold med god og veltilberedt mad med kreative finesser og en varm og personlig betjening, og i det hele taget et vellykket luksus weekendophold en romantisk oplevelse der tåler at blive gentaget og som skulle kommenteres i Danmarks madguide.

De bedste hilsner
Ulla Petersen
København



www.skrobelevgods.dk
skrobelevgods@ritz-resorts.com
tlf: 62514531

Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s